Ibland blir man extra glad när man läser saker på nätet. Igår var en sådan dag. På www.practicalecommerce.com (rekommenderas) läste jag ett inlägg där de gav 8 tips att användas sig av när man väljer SEO-byrå. Deras inlägg hittar ni här: 8 Tips for Choosing an SEO Professional.
Anledning till att jag blev extra glad är att det skulle kunna vara jag själv som skrivit inlägget. Det är kul att se andra som tänker på samma sätt som en själv. Jag har tidigare varit storköpare av SEO-tjänster och de lärdomar jag drog då sammanfattas väldigt bra i detta inlägg. Nedan följer min försvenskning av dessa 8 punkter med mina personliga reflektioner kring varje punkt.
1. Välj bort de SEO-byråer som garanterar resultat
De som jobbar seriöst med sökmotoroptimering vet att det aldrig går att garantera resultat. Inget vet exakt hur Googles algoritm fungerar och den är under ständig utveckling. Dessutom är mycket annat runt omkring ej heller statiskt, t ex vet man inte hur mycket ens konkurrenter tänker satsa på SEO den närmaste tiden.
De byråer som jobbar med garanterade resultat har enligt mig helt fel incitament. Att jobba med sökmotoroptimering är en långsiktig investering. De SEO-byråer som endast tar betalt när vissa mål är uppnådda har incitament att försöka uppnå dessa mål så snabbt som möjligt (annars får de ju inte betalt). Att väldigt snabbt och kortsiktig försöka klättra i sökmotorernas resultat kan i värsta fall leda till att Google straffar en och att man blir utesluten.
2. Fråga vilka realistiska resultat man kan förvänta sig
Bara för att en SEO-byrå inte kan garantera resultat så betyder det inte att de inte kan berätta vilket resultat som man kan förvänta sig av satsningen. En bra SEO-byrå kan referera till resultat i andra liknande projekt de jobbat med.
3. Fråga vad SEO-byrån kommer göra
Detta är nog den viktigaste av alla punkter. Det finns tyvärr mycket ”hokus pokus”-prägel på SEO-branschen idag. Många köper SEO-tjänster utan att veta vad som levereras. För de som jobbar seriöst med SEO så är det inget ”hokus pokus” utan bara hårt och strukturerat arbete. Om din SEO-byrå inte kan eller vill förklara vad de kommer göra för er räkning så är detta ett stort varningstecken.
Ett konkret exempel är hur SEO-byrån jobbar med inlänkar, vilka är nyckeln till att nå bra resultat. Om de föreslår en inlänksstrategi så kräv att få reda på hur länkstrategin fungerar och vilka inlänkar som blir resultatet av satsningen.
4. Kolla runt vad som sägs om SEO-byrån
Hör dig för vad som sägs om den SEO-byrån du funderar på att välja. Googla dem och se vad som skrivs om dem. Det är som alltid mer sannolikt att du hittar deras missnöjda kunder på detta sätt, men många missnöjda kunder är trots allt ett varningstecken. Om de tillåter, så be även att få prata med några av deras referenskunder innan du bestämmer dig. Agera helt enkelt på samma sätt som om du skulle anställa någon till ditt företag.
5. Kolla vad SEO-sfären tycker om byrån
Kolla t ex på seo-forum.se vad som skrivs om byrån. Detta är alltid bra att få en åsikt av någon som verkligen är insatt i branschen.
6. Säkerställ vad som kommer vara er ”egendom” efter projektet
Det jobb som SEO-byrån utför ska i så stor utsträckning som möjligt bli er ”egendom”. Av erfarenhet gäller detta framförallt innehåll som skapas till din sajt och olika konto. Ett vanligt problem är att SEO-byrån öppnar ett Google Analytics konto i ert namn men sedan när ni vill byta byrå så får ni inte behålla kontot. Mycket frustrande och mycket värdefull statitisk som försvinner.
7. Begär att få reda på vilka rapporter som ni kommer få
Hänger ihop med punkt 3. Rapporter är ett bra sätt för er att hålla reda på vad SEO-byrån gör samt hur satsningen går. Mitt bästa tips för det senare är att själva hålla koll i Google Analytics. Det är enkelt och oftast väldigt intressant.
8. Du får vad du betalar för
En sanning som nästan alltid gäller oavsett sammanhang. Om priset du får på SEO-tjänster känns väldigt billigt är risken stor att du inte heller får så mycket resultat heller. Det slutar bara med att du förlorat tid. Självklart betyder detta inte att man ska leta efter de SEO-byråer som är dyrast utan snarare att höja ett varningens finger för de som är väldigt billiga.
5 thoughts on “8 tips vid val av SEO-byrå”
Mycket bra lista du skapat där Michael. Jag efterlyser precis som Er transparens. För massvis av konkreta frågor att ställa inför val av SEO-byrå så finns också denna på svenska:
http://www.relevansanalys.se/valja-foretag-for-sokmotoroptimering/
Ja, mycket bra lista! Alla marknadschefer borde lära sig mer innan de väljer en SEO-leverantör, det hade definitivt gynnat oss och branschen som helhet!
Mycket bra lista! Helt enligt min arbetsmoral!