Att inte blanda affärer och nöjen brukar man säga. Nu vill jag utveckla detta gamla ”ordspråk” ett steg. Anledningen att man inte vill blanda affärer och nöje är man inte vill att ens arbetsliv ska förstöra ens privatliv eller tvärtom.
Ett klassiskt exempel på ”att inte blanda affärer med nöje” är rådet att inte anställa personer man känner väl privat, till exempel släkt eller nära vänner. Och anledningen till detta råd är ganska enkel. Det är svårt att vara objektiv när det gäller ens närmaste och oftast vet man inte heller hur dessa personer fungerar i en arbetssituation, man umgås ju bara med dessa personer privat. Så det finns en ”dubbel risk” med att anställa någon man privat känner väl. Både risken att det är en dålig rekrytering men också att man helt eller delvis förstör sin privata relation på grund av problem som uppstår på jobbet.
Detta inlägg handlar om en ”nytolkning” av detta ordspråk. Jag vill hävda att man inte heller ska ”blanda affärer med affärer” i för stor utsträckning. Den korta versionen av detta är att det är ytterst viktigt att fokusera på det man är bra på och inte försöka göra för många olika saker samtidigt. Och detta gäller extra mycket i ”Internetbranschen” som jag jobbar i.
Låt mig ta följande exempel. En framgångsrik lokal ICA-handlare har en liksaå framgångsrik frisörsalong som granne. Dessa två företag har en hel del gemensamt, t ex så har båda lojala privatkunder från samma område. Ändå är det ganska osannolikt att dessa två företag försöker sig på något större samarbete eller förvärv för den delen. Det troliga är att ICA-handlaren klipper sig hos frisören som i sin tur handlar sin mat hos handlaren. Längre än så sträcker sig inte deras relation eller samarbete.
I Internetvärlden upplever jag dock att det är väldigt vanligt att företag försöker skapa samarbeten kors och tvärs med enda utgångspunkten att alla på något sätt agerar inom just Internetbranschen. Och denna gemensamma koppling är ofta ungefär lika relevant som att ICA-affären och frisörsalongen ligger på samma gata.
Ett intressant exempel som belyser detta är eBays olika uppköp (vilket ju är den extremaste formen av samarbete mellan företag). Deras köp av Paypal 2002 är ett exempel på ett lysande samarbete/förvärv. eBays framgång då var väldigt beroende av att ha en väl fungerande betaltjänst vilket man kunde addera till sitt erbjudande i och med detta förvärv. Inte förvånande alltså att detta förvärv blivit en stor succé.
Motsaten för eBay är deras köp av Skype under 2005. Och missförstå mig rätt, jag tycker Skype är en fantastisk produkt som jag skulle ha svårt att vara utan. Dock är det lika tydligt ett eBay kunde varit utan Skype när de nyligen sålde majoriteten av bolaget då det bevisligen inte fungerat så bra.
Den stora likheten mellan eBay och Skype var att båda var framgångrika Internetföretag som båda lockade till sig många användare. Men till skillnad mot Paypal-förvärvet så behövde eBay egentligen inte någon ”Internet-telekom”-bolag som Skype för att lyckas med sina auktioner, och Skype hade föga hjälp i sin framtida utveckling av att ägas av ett bolag som annordnar auktioner på nätet.
Om man vill hårdra (och det vill jag gärna…) och jämföra detta förvärv med offline-världen så är det som om Bukowski skulle förvärva Telia på grund av att det finns tydlig synergier mellan de två bolagen. Och just det samarbete har vi nog alla svårt att se framför oss.
Att inte blanda affärer med affärer innebär inte att jag är emot samarbeten. Tvärtom, att hitta bra partners är ofta väldigt kritiskt för att lyckas med sina affärer. Dock tycker jag att man ska vara lite vaksam på att inte sprida sina samarbeten för brett utan istället endast satsa på samarbeten som verkligen hjälper de samarbetande företagen att utveckla sin kärnverksamhet.
Detta ganska långa inlägg kan sammanfattas med ord. Fokus!