Jag har länge haft en önskan om att skriva en bok. Nu har det blivit verklighet även om det fortfarande känns overkligt. När jag för sisådär 20 år sedan formade min tanke om att skriva en bok så var siktet ställt på en skönlitterär bok, kanske en kriminalroman. För 20 år sedan hade jag heller ingen tanke på att jag skulle jobba med sökmotoroptimering, det fanns knappt sökmotorer på den tiden. Nu har jag tillsammans med Magnus Bråth skrivit en bok om just sökmotoroptimering: Guldläget på nätet – sökmotoroptimering för alla.
Jag var på förlaget, Kalla Kulor, i fredags för ett möte. När Kajsa, som relativt nyligen börjat jobba på där sa något i still med ”…jag har inte hunnit lära känna alla våra författare ännu…” förstod jag att hon räknade in mig bland deras författare. För henne är det ju självklart, vi har ju skrivit en bok, som de ger ut. Men för mig känns det overkligt att tillhöra författarna.
Varför en bok om sökmotoroptimering?
Bokidén födde Magnus och jag för något år sedan. Då hade vi skrivit ett tag om sökmotoroptimering på Sökmotorkonsult.se och även lagt en hel del energi och tid på att bygga en SEO-skola där. Att blogga och publicera saker direkt på Internet har många fördelar. Men en nackdel är att det är svårt och jobbigt att ta till sig mycket material, som till exempel en hel SEO-skola. Där föddes idén att göra en enkel och lättläst bok för den som vill lära sig sökmotoroptimering.
Anledningen till att det gått något år från idé till färdig bok är dels att det för oss både var vår första bok och dels att vi skrev den primärt på ledig tid. Men när vi ganska nyligen kom i kontakt med Kalla Kulor så tog boken med deras professionella hjälp snabbt en färdig form och nu är boken i kö på tryckeriet.
När och var finns boken att köpa?
Guldläge på nätet finns att köpa i bokhandeln från den 7:e januari 2014. Den kommer att finns på de flesta ställen där böcker säljs, till exempel på Adlibris, Bokus och CDON. Själv kommer jag få boken lite tidigare, leveransen från tryckeriet är beräknad till kring Lucia. Det kommer säkert kännas lika overkligt att hålla boken i handen som att bli kallad författare. Men jag ser verkligen fram emot det. Läs mer om boken här: Guldlägepånätet.se
På tal om författare är det inte varje dag som jag används som källa i universitetsvärlden. Kul att det jag skriver når ända dit.
6 thoughts on “Guldläge på nätet – att bli författare”
Hur gick ni tillväga för att locka något förlag till att publicera eran bok? Sökte ni er till de största förlagen (bonnier o.s.v.) direkt eller gick ni kanske på de lite mindre på en gång? Hur sålde ni in idén, med en kort liten text eller ett långt utförligt brev?
Hade ni boken färdigskriven när ni kontaktade förlagen eller var de inte intresserade av att prata med er förrän ni hade ett färdigt manuskript?
Sorry för många, kanske svåra, frågor, men är en ung kille med författardrömmar så vore härligt o få lite tips från en som faktiskt lyckats bli publicerad nyligen.
Mvh Rickard Lidén
Rickard,
Tack för din kommentar. Det var lite av en slump. Förlagschefen kände någon som min medförfattare Magnus kände. På den vägen var det.
Förlaget tände direkt på idén och vi hade redan i det läget ett färdigt manuscript (som vi i och för sig har arbetat om en hel del tillsammans med förlaget)
Det går att ge ut böcker själv också, via eget förlag eller via tjänster som exempelvis Vulkan.