Flera av våra partier (både höger och vänster) föreslår att slopa arbetsgivarnas ansvar för den andra sjuklöneveckan (dag 8 -14 när man är sjuk). Tanken med förslaget är att det skapa fler jobb.
Jag tycker att det i sak är lite konstigt att arbetsgivarna är ansvariga för sjuklönekostnaderna under de två första veckorna. Precis som övriga skyddsnät känns det rimligare om även detta bekostas av samhället. Samtidig förstår jag poängen med upplägget då det förutom det rent ekonomiska ansvaret syftar till att arbetsgivarna ska göra vad som ligger i deras makt för att deras anställda ska vara friska och krya.
I rollen som arbetsgivare är andra sjuklöneveckan inte en stor fråga för mig. Kanske finns det företag där det är ett större problem men jag har svårt att se att det finns speciellt många företagare som väljer att inte anställa på grund av risken med andra sjuklöneveckan. Visst, om du funderar på att anställa någon med lång sjukdomshistoria, så blir den direkt ekonomiska risken något lägre. Men även här jag har svårt att se att förslaget kommer ha någon direkt effekt.
Det som definitivt skulle skapa fler jobb är en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna. Med lägre kostnader för att anställa skulle det garanterat anställas fler. På Pineberry är vi idag 25 anställda. Om arbetsgivaravgifterna skulle sänkas så att vi för samma kostnad skulle kunna anställa en person till hade vi säkerligen gjort så. I detta enkla exempel skulle det bli lika mycket pengar till staten och ett nytt jobb skapat på köpet.